Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Διαπραγματεύσεις μόνο με την αναγνώριση Τουρκοκυπριακού κράτους

Στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας, με το προεδρικό αεροσκάφος ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πρόγραμμα της πρώτης του επίσημης επίσκεψης μετά την επικράτησή του στις εκλογές της 28ης Μαΐου βρίσκεται η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο Ερσίν Τατάρ και τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουσέλ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρόεδρος συνοδεύεται και από τη σύζυγό του Εμινέ.

«Ο οδικός μας χάρτης είναι ξεκάθαρος. Αυτός ο οδικός χάρτης είναι αναπροσαρμοσμένος στην ειρήνη. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτές τις θάλασσες εκτός από την ειρήνη. Εάν υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να το εμποδίσουν αυτό, θα πρέπει να υλοποιήσουμε άλλες πολιτικές. Θέλουμε το Αιγαίο Πέλαγος να δώσει το μήνυμά του στον κόσμο ως θάλασσα ειρήνης» τόνισε ο Ερντογάν, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι για να επιστρέψει η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αυτό θα γίνει μόνο μέσω της αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου». 

«Αν οι πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο δρόμος γι’ αυτό είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκ των ων ουκ άνευ είναι για την Τουρκία η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε λέγοντας ότι δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια σε διαπραγματεύσεις με τις μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το όραμά του για λύση στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών και εφόσον επιβεβαιωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που πηγάζουν από τις συμφωνίες του 1960 – όπως είπε – μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προέβησαν από κοινού σε δηλώσεις στην κατεχόμενη Λευκωσία λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα και αφού προηγήθηκαν δυόμιση ώρες συναντήσεων, η πρώτη κατ’ ιδίαν και η υπόλοιπη μιάμιση ώρα μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι παράδοση ο Τούρκος πρόεδρος να μεταβαίνει στο πρώτο ταξίδι εκτός Τουρκίας μετά την εκλογή του, στο ψευδοκράτος και αυτός τήρησε αυτή την παράδοση, ενώ από τα κατεχόμενα θα μεταβεί κατευθείαν στο Αζερμπαϊτζάν όπου θα έχει κι εκεί συναντήσεις, θα διανυκτερεύσει στο Μπακού και αύριο θα επιστρέψει στην Άγκυρα.

Ο Εντογάν προχώρησε επίσης στην εξαγγελία για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στο ψευδοκράτος μέσω καλωδίου, «το οποίο θα σταματήσει το πρόβλημα των διακοπών ρεύματος».

Ο Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ατατούρκ την επαρχία Λεφκόσα και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

Ο πρόεδρος του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ καλωσόρισε τον Ερντογάν με επίσημη τελετή στο προεδρικό μέγαρο.

Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Ενέργειας, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Υπουργός Μεταφορών και Φυσικών Πόρων καθώς και ο Διευθυντής Επικοινωνιών, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας και ο Εκπρόσωπος του ΑΚΡ.

Σχετικά